Zaparcia lub obstrukcja to stan spowolnionej pracy jelit, które są rzadko opróżniane, a wydalanie twardego kału jest utrudnione i bolesne – skurczowe lub kolkowe bóle, często odczuwane po lewej stronie jamy brzusznej. Polega to na tym, że zaraz po twardym stolcu może pojawić się stolec obfity i luźny (stolec biegunkowy). Przyczyne ta mozna jednak łatwo zidentyfikować . Norma to kilka wypróznień dziennie lub 2 do 3 razy w tygodniu. Do zaparcia dochodzi wtedy kiedy wypróznienia sa rzadsze niż normalnie lub gdy wymagają wysiłku. Zaparcia mogą dotyczyć osób w każdym wieku. Jeżeli podczas wypróznień grozi komus utrata wagi lub pojawia się krew się krew albo śluz, może to sugerować istnienie poważnej choroby.Przyczyny zaparć:dieta ubogoresztkowa (niska zawartość błonnika) i/lub zbyt mała podaż płynów: najbardziej prawdopodobne u ludzi po 60 roku życia i u dzieci, które jedzą zbyt mało warzyw i owoców;brak aktywności fizycznej: częsta przyczyna u ludzi w podeszłym wieku, zwykle po wydaleniu twardego stolca następuje stolec biegunkowy;zespół jelita drażliwego: twardy, grudkowaty stolec, wymieszany z biegunką, często z zawartością śluzu, nigdy z krwią; kolkowe i skurczowe bóle brzucha;bolesne schorzenia odbytu: często nagły początek wywołany np. szczeliną odbytu, hemoroidami, ropniem albo również kłykcinami; wypróżnienie powoduje silny ból; krew pojawia się na papierze toaletowym lub w klozecie, ale nie w stolcu;uboczne działanie leków, m.in. stosowanych w chorobie wrzodowej, oraz antydepresyjnych, wodorotlenek glinu, trójpierścieniowe antydepresanty) lub nadużywanie leków przeczyszczających (zaparcia nawykowe)